0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

Vpišite ključne besede

post

7 idej za prešerno branje

7 idej za prešerno branje

Morda bi za branje vseh knjig na svetu potrebovali devet življenj?! Vsekakor so izvrstno kratkočasje. Zakladnica znanja brez dna! Da pa bo tvoja izbira lažja, ekipa Zavoda Ypsilon v teh zasneženih dneh priporoča nekaj knjig, ki bi jih moral/a prebrati vsaj enkrat v življenju.

Dale Carnegie, How To Win Friends And Influence People

Verjetno vsi poznate kultno Carnegievo knjigo iz leta 1936, ki so jo prodali v več kot 30 milijonih izvodih? Je ena najbolje prodajanih knjig vseh časov, revija Time pa jo je leta 2011 uvrstila na lestvico 100 najbolj vplivnih knjig.

Zakaj jo moraš prebrati? Ker je zimzelena klasika, še kako aktualna na področju medčloveških odnosov.

David S. Evans in Richard L. Schmalensee, Matchmakers: The New Economics of Multisided Platforms

Aibaba, Facebook, Airbnb in Uber so primeri t.i. matchmakerjev, ki s storitvijo povezujejo dve ciljni skupini: podjetja in stranke. Kako delujejo? Kakšen je njihov poslovni model? Zakaj so tako popularni? Kakšno tehnologijo uporabljajo? Preberi knjigo in si odgovori sam/a!

Zakaj jo moraš prebrati? Ker izveš, kako delujejo nekatere najpopularnješe spletne platforme: od družbenih omrežij, spletnih trgovin do strani za zmenke.

Filmski scenariji od A do Ž

Pulp Fiction, The Graduate, Groundhog Day, The Godfather, North by Northwest … To je le peščica filmskih klasik, ki so vredne večkratnega ogleda. A če želiš podrobneje razumeti zgodbo in nastanek filma, priporočamo, da sežeš po scenariju. Pri filmih z dobro zgodbo bo tudi scenarij v velik užitek!

Zakaj jih moraš prebrati? Ker lahko iz drugega zornega kota pogledaš na filmske klasike in opazuješ, kako so nastale.

Hermann Hesse, Stepni volk

Zgodba, ki se odvija za pomenljivim naslovom Samo za trčene te popelje v svet vprašanj o smislu in spreminjanju sveta. Tematika bi lahko sodila tudi v kak priročnik, kar pa ni – je delno avtobiografski roman o najbolj skritih dilemah prehoda v zrela leta.

Zakaj jo moraš prebrati? Roman pomaga zagledati sebe v ogledalu in odkriti svojo drugačnost, ki te dela posebno/ega.

Milenko Jergovič, Oče

Kratek roman o družinski drami, ki se dogaja v središču geopolitične tragedije Balkana, bo navdušil vse ljubitelje polpretekle zgodovine. Večkrat nagrajeni Milenko Jergovič je priljubljen avtor v vseh republikah bivše Jugoslavije – in to z razlogom.

Zakaj jo moraš prebrati? Ker vrhunsko opiše situacijo in razmere na našem ljubem Balkanu.

Ash Maurya, Delaj vitko

Če te je kdaj zamikal svet startupov, ne bo šlo brez Mauryeve biblije vitkega inoviranja. Koncept lean je največ pozornosti pridobil v prvem desetletju 21. stoletja in še ni za staro šaro. In najboljša stvar? Knjiga Delaj vitko je dostopna na spletu. Brezplačno!

Zakaj jo moraš prebrati? Ker razloži korake za lansiranje produkta ali storitve: delaš po vitki metodi, testiraš na trgu in prodaš. Simple as that!

Simona Semenič, Tri drame

Verjel/a ali ne, na gledališki sceni dogaja. Zaradi občasnih provokacij je pomemben prostor odpiranja debat. Ena izmed mladih ustvarjalk, ki si zasluži posebno omembo na našem seznamu, je Simona Semenič, aktualna nagrajenka Prešernovega sklada in dobitnica Grumove nagrade.

Zakaj jo moraš prebrati? Ker je Simona Semenič sodobna mlada dramatičarka, ki v svojih tekstih problematizira pomembne družbene teme.

In knjiga, ki jo priporočaš ti, je …

Če imaš predlog knjige, ki bi jo morali prebrati vsi, nam sporoči! Več vsebin pa prejmeš s prijavo na naše e-novičke. ⬇⬇⬇