0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

Vpišite ključne besede

post

Ne posedaj na kavču! Podjetništvo ni teorija

Ne posedaj na kavču! Podjetništvo ni teorija

»Nekateri so rojeni podjetniki, drugi to postanejo,« pravi Scott Gerber, Newyorčan, oče štirih otrok in nekdanji študent filmske režije, ki smo ga v sodelovanju z GEA College, fakulteto za podjetništvo in Ameriškim veleposlaništvom 13. oktobra gostili na Y.business Success Story dogodku v Rotondi.

Ne obžaluj preteklih neuspehov

Scottova metoda razvijanja podjetništva je podobna Gretchenini ideji o neuspehih kot gonilu sprememb in napredka, le da je Gretchen misel postavila v širši kontekst družbeno odgovornega vodenja in poslovnega delovanja. Scottov nasvet mladim je bolj praktičen. Ne posedaj na kavču, posel ni teoretična veda, pojdi na trg in se uči iz svojih napak.

»Nike si je dobro izbral slogan Just do it,« pravi večkrat propadli podjetnik in iz rokava stresa zgodbe o mladostniški nepremišljenosti. »Če se poigravaš v glavi z idejo, je zdaj pravi trenutek za akcijo, da ugotoviš, česa si zmožen,« pravi Scott. Prvo podjetje je ustanovil na začetku študija filmske režije. Namesto predavanj je obiskoval stranke in produciral glasbene videospote. Scott je nasprotnik konformističnega valjanja po kavču in razglabljanja o boljših časih: »Ne čakaj, ne zadržuj se, ravnaj se po pameti, pri odločitvah ostani trdno na tleh, saj ni nobenega razloga, da bi te ustavile kulturne norme ali ‘tako pač je’ razmišljanje.« Scottove podjetniške polomije so del njegove poti proti vrhu: »Ugotovi, kaj lahko narediš, da pustiš svoj pečat, nato boš videl, kako velik lahko postane.«

Iz malega raste veliko

32Scott ne živi v oblakih, saj prihaja iz nepodjetniške družine in je moral svoj uspeh zgraditi iz nič. Njegove lekcije so strukturirane v mali priročnik za mlade, v podjetništvu pa se drži stare resnice, da prodaja prinaša uspeh. Ker nihče ne ve, kdo bo zamajal svet z naslednjim Facebookom, je treba ideje čim prej začeti preizkušati v praksi. »Ne poskušajte spremeniti sveta s svojo prvo poslovno idejo, to boste počeli potem, ko boste imeli izkušnje,« svetuje Scott, »in bojte se obžalovanja idej, ki jih niste nikoli poskušali uresničiti.«

Pomemben del podjetniške šole se je zoperstaviti strahu pred začetkom in pred neuspehom. A vsak izmed mladih podjetnikov bo z vstopom na trg na svoj način spoznal splošna podjetniška navodila: jasno predstavi storitev, poslušaj svojega kupca in pokrij svoje stroške. Scott pri tem zagovarja postopno oblikovanje poslovnega načrta v praksi, redno beleženje novih ugotovitev in stalen razvoj storitve.

Vse ima svoj ROI (ROI for Everything)

Scott mladim svetuje, naj podjetniški način razmišljanja uporabljajo pri vsem, kar počnejo, pri vseh ljudeh, s katerimi se družijo. Investicijo svojega prostega časa v potovanja na vse konce sveta, kjer YEC in CommunityCo sicer ne delujeta, povezuje z izpolnitvijo poslanstva, da bi s poslovneži izmenjeval izkušnje in se povezoval. »To je odlična priložnost za povezovanje z naslednjo generacijo podjetnikov, z njimi lahko delim svoje vrednote,« pravi o dogodku z Zavodom Ypsilon. »Ob tem gre za odlično kulturno izmenjavo, spoznal sem popolnoma novo skupino ljudi in upam, da si bodo upali narediti velike stvari.«

 


philip

Z veseljem smo Scotta Gerberja povabili v Slovenijo. Menim, da prinaša s seboj živahno sporočilo, kako izkoristiti priložnosti, neustrašno prevzeti tveganje in ugotoviti, s čim lahko začnemo. Današnja predstavitev je bila posebna, ker je Scott korak za korakom predstavil svoje razmišljanje o začetkih v podjetništvu, ob tem pa je veliko govoril o svojih neuspehih in stvareh, ki se niso dobro izšle. Vse to je zaokrožil s sporočilom, da moramo brez strahu izkoriščati priložnosti.
Philip M. Beekman, Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani

 

 


merkac-skokMlade, ki slutijo, da bodo postali podjetniki, želimo opremiti z načinom razmišljanja, ki je vezan na podjetništvo. Želimo, da so odprti, drzni, da si upajo, so drugačni, da vedo, da lahko vprašajo, da lahko poiščejo nasvet in da se sprijaznijo s tem, da so z uspehom povezani tudi padci, kar je postalo tudi v Sloveniji zadnje čase bolj sprejemljivo. Na Finskem praznujejo praznik, t. i. Failure Day. To pomni, da imajo kulturo, ki neuspehov ne problematizira, ampak spodbuja ljudi, da se iz padcev naučijo koristnih lekcij. Po vsaki napaki, težavi, ki se zgodi v življenju, se moramo poskusiti nekaj naučiti, sicer ostane napaka, ponovimo jih lahko še sto, a nič ne spremenimo.
Mladi morajo biti danes v večji meri kot prej odvisni sami od sebe. Naj ne razmišljajo le o službah, ampak o tem, kaj jih v življenju veseli, kaj lahko prispevajo. Predvsem pa naj se pogumno podajo na pot samostojnosti bodisi sami, v partnerstvu ali s pomočjo družine. Ne glede na to, ali bo to njihov prvi, edini ali eden od mnogih poskusov, da zaživijo kakovostno življenje, vezano na kariero in zagotavljanje sredstev. Trudimo se, da v okviru vseh predmetov na fakulteti razvijamo podjetniško miselnost, pogum in drznost. Verjamem, da se mnogi študentje v tem najdejo.
Prof. dr. Marjana Merkač Skok, dekanja GEA College, fakultete za podjetništvo