0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

Vpišite ključne besede

post

Prihodnost izobrazbe je neformalno učenje.

Prihodnost izobrazbe je neformalno učenje.

TO JE PRIHODNOST IZOBRAZBE…

V začetku študija sem se čisto po naključju spoznala z neformalnim izobraževanjem in mladinskim delom. Zasledila sem mladinsko izmenjavo v Romuniji, se prijavila in bila izbrana.

Zbralo se nas je okoli 30 mladih s šestih različnih držav. Večina se nas med seboj ni poznala. Ob različnih izzivih in nalogah smo se spoznali, zabavali in uspešno premagovali izzive čez cel teden. Medtem, ko smo se pri izmenjavi srečevali z različnimi športi in je bilo vse bolj v znamenju sodelovanja in zabave, sem se kmalu zatem udeležila še ene izmenjave, tokrat mladinskega usposabljanja. Izkupiček naučenega je bil mnogo večji , jaz pa sem bila nad tem pristopom do učenja resnično navdušena.

Poanta ni bila le v podajanju neskončne teorije v detajle. Izvedeli smo le nekaj osnov, potem pa bili enostavno vrženi v vodo – v praktično delo. Neverjetno kako smo vsi aktivno reševali izzive, pokazal se je pravi ‘team work’ in hitro se je videlo kdo ima kakšno vlogo v skupini. Šele po opravljenih nalogah smo prišli do zaključkov, se učili iz napak in videli primere dobrih praks. In tako je pri delu.  Ni navodil za odlično prodajo, niti za popolno izpeljavo projektov. Vedno pride nekaj nepričakovanega vmes in le z izkušnjami in kilometrino pridobimo kompetence, da zadano izpeljemo vedno bolje. To je življenje.

Pred časom sem  zato tudi sama opravila usposabljanje o neformalnem izobraževanju in usposabljanje za trenerje.  V dosedanjem času sem bila še na mnogih drugih izobraževanjih s strani raznih organizacij, podjetij in udeležujem se jih še zdaj. Poleg tega sem aktivna na več področjih, da si z izkušnjami pridobivam kompetence. In enako priporočam vam.

ZAKAJ NEFORMALNO UČENJE?

Danes ima praktično že skoraj vsak vsaj diplomo, če ne magisterij. Iskalcev zaposlitve je veliko, služb malo. Vsi si želimo dobro delo s katerim si bomo služili kruh in delodajalci želijo dobrega zaposlenega. Ker pa imajo večinoma vsi višjo izobrazbo, so si nekako nekonkurenčni, vsi enaki. Delodajalcem je težko izbrati tistega ‘pravega’ zaposlenega.

In na kaj so potem pozorni? Na to koliko se poleg študija ali dela neformalno izobražuješ. Na to ali si (bil) aktiven v kakih društvih, organizacijah, si preko dela dobival tiste izkušnje s katerimi si pridobil prave kompetence za delo na iskanem področju.

Več izkušenj  imaš, sploh s področij, ki so cenjena na iskanem delovnem mestu, več možnosti za zaposlitev imaš. Poleg osebnosti in zainteresiranosti, tiste ‘iskrice’ v očeh, seveda.

Kaj so to izkušnje? To so tako rekoč vsa znanja, ki smo jih pridobili tekom opravljanja različnih del, obiskovanja tečajev, usposabljanj, življenja samega (tudi nenačrtovano, kot je priložnostno učenje).  Na ta način si z izkušnjami pridobimo različne veščine in kompetence, ki jih je vredno omeniti v vsakem življenjepisu pri prijavi za službo.

In če je generacijo nazaj diplomiralo le malo ljudi, je bila takrat formalna izobrazba cenjena in je posamezniku zagotovila službo.

Danes izobrazba ne zagotovi plačanega dela niti za določen, niti za nedoločen čas. Z izkušnjami oz. kompetencami imamo več možnosti.

Kako ti neformalno izobraževanje še koristi? Poleg novega znanja in izkušenj dobiš še nov krog poznanstev. Spoznavajte ljudi,  sklepajte nova prijateljstva, negujte jih, pomagajte prijateljem na njihovi poti, vse se vam bo povrnilo. Če vaše izbrano izobraževanje poteka v duhu mladinskega dela, verjemite, izvajalci se bodo potrudili, da vas tudi povežejo med seboj.

Tako kot to počnemo v Zavodu Ypsilon. V okviru Y.business programa za vas pripravljamo praktične delavnice, teme delavnic pa so trenutna iskana znanja na trgu dela. Vabljeni!