0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

Vpišite ključne besede

post

Razgovor za službo: kako se pripraviti?

Razgovor za službo: kako se pripraviti?

Ravnokar si prejel/a povabilo na razgovor. Čestitam! A preden se odpraviš na pogovor s potencialnim bodočim zaposlovalcem, se dobro pripravi. Kako to storiti?

Preberi nekaj konkretnih metod, ki sem jih zbrala med iskanjem svoje prve zaposlitve. Priznam, storila sem ogromno napak! A raje, kot da jih ponavljaš, se uči iz mojih napak.

Raziskava podjetij: Google je tvoj najboljši prijatelj

Enkrat sem direktorju, ki mi je rekel, naj naštejem pet njegovih projektov (in nisem poznala odgovora) zaletavo odgovorila: »Ali lahko vi naštejete pet mojih referenc?« Tudi on ni poznal odgovora. Ampak njemu ga ni treba, ker službo že ima.

Raziskavo je še bolje narediti preden pošlješ CV. Še posebej pa je to pomembno pri samoiniciativni prijavi. Tako lahko že v prvem emailu izpostaviš, kje si izvedel/a za podjetje in jim nameniš besedo ali dve pohvale. S tem zvišaš možnosti za odgovor.

Kje iskati?

Potrebuješ ime podjetja, ime direktorja in ime vodje oddelka, v katerem želiš delati. Marsikatero podjetje nima objavljenih vseh kontaktov na spletni strani, ampak je dostopen samo njihov splošni e-naslov, ki se navadno glasi info@podjetje.si. Vedno poglej še na Ajpesu in Biziju.

Pogosto lahko nekaj malega o podjetju izveš na njihovi spletni strani, a ne pričakuj, da boš na podstrani “O nas” izvedel/a kaj konkretnega. Vsa podjetja tudi nimajo odlične predstavitve na spletni strani – daleč od tega. Zato je treba kopati globlje.

LinkedIn je prvo orodje, ki ga lahko uporabiš. V iskalnik vpiši ime podjetja in prejel/a boš imena večine zaposlenih. Če podjetja ni na LinkedInu, poskusi s Facebookovim iskalnikom. Preveri, kakšne zadetke dobiš. Vedno preveri objave odločevalcev v podjetju, da izveš, kaj jih zanima. Po potrebi nadaljuj z drugimi družbenimi omrežji.

Hunter.io – uporabno orodje pri raziskavi podjetij na spletu.

Drugo uporabno orodje je Hunter.io, ki po domeni podjetja išče e-naslove, ki so ustvarjeni pod to domeno. S tem orodjem lahko poiščeš e-naslove vseh zaposlenih in nato ročno iščeš naprej po imenih. Vem, sliši se kot grozna zasledovalska manija, ampak bližnjice tukaj ni. Poglej iz druge plati: mogoče ravno to počnejo tudi v podjetju, preden te povabijo na razgovor.

Kaj iskati?

Išči medijske objave, njihove govore na konferencah, beri njihove bloge in dobro spoznaj njihove produkte ali storitve. Sliši se zakomplicirano, kajne? Google ti ponuja vsaj eno bližnjico. V iskalnik vtipkaj npr.:

Ime Podjetja site:delo.si

Tako najdeš vse njihove objave v časniku Delo.

Nadaljuj z vsemi večjimi slovenskimi mediji in domenami morebitnih konferenc iz stroke podjetja. Na enak način razišči tudi imena odločevalcev. Morda ne najdeš ničesar, mogoče pa se ti utrne srečna zvezda in najdeš kakšno omembo, ki bo odlična iztočnica za pogovor.

Raje dobra priprava kot obžalovanje

Enkrat so me povabili na razgovor, kjer so mi dali tri minute časa, da jih prepričam, da sem prava kandidatka. O vnaprejšnjem opozorilu bi lahko le sanjala. Kandidati smo se menjali na pet minut.

Če nisi pripravljen/a vnaprej, je to nemogoča naloga. Zato si vedno pripravim tri stvari: odgovore na najbolj pogosta vprašanja, kratek pitch in vprašanja, ki jih zastavim podjetju.

Po raziskavi si dodobra spoznal/a podjetje, ki te vabi na razgovor, zato odpri nov Wordov dokument in vanj kopiraj spodnja vprašanja. Odgovori na vsa, naj bodo še tako nenaravna (kdo od nas pa se ocenjuje na lestvicah od 1 do 5?!). Vedno odgovarjaj iz vidika podjetja in poudari prednosti, ki jim jih lahko ponudiš.

Priprava na vprašanje je pomembna, ker tako pridobiš samozavest. Podobno kot na izpitu, kjer vse znaš. Nič te ne sme presenetiti (niti ZARES čudna vprašanja, kot je npr. koliko krav živi v Sloveniji).

Ko zapišeš vse odgovore, obvezno preberi na glas. Če se kaj čudno sliši, razmisli še enkrat. Preoblikuj, dokler ni popolno.

Najpogostejša vprašanja na razgovoru:

Kaj je tvoja prednost?
Kaj je tvoja slabost?
Povej nam nekaj o sebi. / Na kratko se predstavi.
Si strateg ali operativec? Argumentiraj s primerom.
Oceni se na lestvici od 1 do 5 v znanju [vstavi program ali aplikacijo, ki ga zahtevajo].
Kaj lahko doprineseš k našemu podjetju?
Kaj želiš doseči v prvih treh mesecih?
Zakaj si boljši/a od drugih kandidatov?
Zakaj si želiš to službo?
Kje se vidiš čez pet let?
Zakaj si zapustil/a prejšnjo službo? Zakaj menjaš službo?
Naštej nekaj projektov našega podjetja, ki so te navdušili?
Opiši zahtevno delovno situacijo in povej, kako si jo razrešil?
Kje si izvedel/a za naš razpis za delo?
Kaj je tvoj največji dosežek?
Kako bi te opisali tvoji sodelavci, podrejeni ali nadrejeni?
Kakšna so tvoja pričakovanja glede plače?
Imaš za nas kakšno vprašanje?

Ni še konec …

In še ena stvar: bodi pripravljen/a na vse mogoče teste sposobnosti. Nekateri delodajalci ga uvidevno pošljejo že pred razgovorom, mnogi pa izjemno radi šokirajo brez opozorila. Verjetno s tem preverjajo naše delovanje v stresnih sitacijah in odziv na premalo časa za pripravo. A brez skrbi! Če poznaš delovne naloge v opisu razpisanega mesta, ponavadi ne bo nič hujšega.

Obstajajo še drugi pomembni vidiki iskanja zaposlitve: kako pripraviti CV, napisati motivacijsko pismo, kako oblikovati anekdote o delovni uspešnosti in kako skrbeti za svoja družbena omrežja. A o tem kdaj drugič …

Želiš vedeti več?

Prijavi se na naše e-novice in bodi vedno obveščena o novih objavah, prihajajočih dogodkih ter delavnicah.