0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

Vpišite ključne besede

post

Uresniči svoje sanje – čeprav ne vem, kakšne so moje sanje?

Uresniči svoje sanje – čeprav ne vem, kakšne so moje sanje?

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih dobimo kot otroci je zagotovo: »Kaj boš pa ti, ko boš velika?«. Odgovori vsebujejo eno izmed naslednjih možnosti: gasilec, pilot, princesa, zdravnica ali policajka. Pa na koncu res vsi uresničimo sanje in postanemo princese? Kje se lahko zalomi?

Družba zahteva sanje in cilje

Moderna družba je izrazito ciljno naravnana, kar neizogibno pomeni, da ima vsak posameznik svoj namen, usodo ali pogosto rečeno “sanje”. Na žalost pa se pri aplikaciji te vrednote rahlo zalomi. Pogosto se zgodi, da nimamo enega namena, enih sanj. Starši nas zaskrbljeno sprašujejo, zakaj smo menjali že deseto službo, babica pa raje več niti ne vpraša, kaj trenutno počnemo v življenju. Saj ni važno, odgovor bo tako drugačen že prihodnjo nedeljo.

Čeprav pomanjkanje kariernih sanj pogosto interpretiramo kot samosabotažo, ali se označimo kot kamikaze lastnega uspeha, pa se moremo zavedati, da nismo edini “multipraktiki” in da je neodločenost pri izboru ene karierne poti težava marsikaterega posameznika.

»People age better if they have purpose in life…« – Time Magazine, 2009
»… to marsikaj razloži« – Manja, 2018

Pred kratkim sem naletela na zanimiv TED Talk, ki naslavlja anksioznost, ki jo povzroča pomanjkanje enega ultimativnega življenjskega cilja. Spomnim se sosedove Mojce, ki je že od osnovne šole vedela, da bo učiteljica. Sedaj že tri leta uspešno poučuje v lokalni osnovni šoli in ne bi mogla biti srečnejša. Jaz sem v treh letih faksa zamenjala tri študijske smeri.

A sem kaj izgubila? Sem nekje pustila delček sebe, ki tava v nedokončani smeri mednarodne ekonomije?

Najverjetneje sem. Ampak je ok. V redu je, da nimamo enega klica, ki nas vodi skozi življenje, ker se naučimo prilagajati situacijam. Naučimo se plavati s krili namesto s plavuti in včasih skoraj potonemo. Vsaka sprememba poti ali nov bazen, v katerega se potopimo, pa neizogibno prinese nove priložnosti, nova prijateljstva, spoznanja in neizogibno – težave.

Morda brez sanj ni najlažje, je pa zagotovo zabavno, ko enkrat to sprejmemo. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da vsaka izkušnja ali karierna pot, na katero smo zagazili, prinaša znanje in zmožnost intedisciplinarnega povezovanja.

Zaradi vseh svojih “to bom počela v življenju, našla sem namen” trenutkov razumem podatkovno znanost, koncepte modernega marketinga, delovanje bank, znam izračunati vrednost delnice in razumem raziskovalno delo.

»Just keep swimming, just keep swimming«

Morda večno iskanje svojih sanj pomeni počasnejši razvoj karierne poti. Zagotovo pa pomeni razumevanje različnih oddelkov v podjetju, lažjo komunikacijo, hitro in predvsem raznoliko iskanje rešitev ter empatijo, ki je ni nikoli dovolj.

Želim si, da bi me danes kdo vprašal, kaj bom, ko bom velika. Povedala bi mu, da bom princesa, ker je bolj kot uresničevanje sanj pomembno znanje, ki ga dobimo na poti.

Poiščite svoje sanje

Zavod Ypsilon v torek, 20. marca 2018 ob 18.00 pripravlja v Festivalni dvorani dogodek Speak Up! Follow Your Dreams inspired by Lidl Slovenija, kjer boste lahko prisluhnili navdihujočim zgodbam o izpolnjevanju sanj. Vstopnice so brezplačen in že na voljo!