0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

Vpišite ključne besede

post

Cilj mora prihrumeti iz vas, biti nabit s čustvi, pozitivno energijo in brezpogojno vero v izpolnitev!

Cilj mora prihrumeti iz vas, biti nabit s čustvi, pozitivno energijo in brezpogojno vero v izpolnitev!

Na petem dogodku Speak Up smo iskali navdih za uresničevanje sanj – pa smo ga dobili? Seveda! Z dobrim zgledom izjemnih zgodb. Dogodek je podprl Lidl Slovenija, ki spodbuja sanje s pobudo Ustvarimo boljši svet.

Sanje pridejo slej ali prej, ampak …

Sanjati ni težko: sediš na kavču, si izmišljuješ nove ideje in sanjariš. A uresničitev sanj je nekaj povsem drugega.

To je očitno iz mnogih zgodb o uspehu: pri izpolnjevanju sanj gre za mešanico naključij, vrednot in trdega dela. Vrednote nam predajajo starši, trdo delo moramo opraviti, medtem ko nam naključja prinese nepredvidljivo življenje. Vsak od nas ima unikaten set kart, ki jih prejemo ob rojstvu.

Tako nekaterim deli zlate žlice, drugim nesrečne okoliščine, iz katerih morajo narediti kar največ:

Mlada podjetnica Maša Hrovat je zgodaj izgubila očeta, ki ji je zapustil družinsko pekarno. Boste takoj zavihali rokave in jo pri 22. letih prevzeli, kot je naredila Maša? Ali kot Ivana Djilas, ki je med bombandiranjem Srbije kot mnogi drugi zapustila domovino, da bi lahko normalno živela. Nato je v Sloveniji postala prepoznavna režiserka in publicistka.

Pri uresničevanju sanje je res eno – pogosto je treba biti na pravem mestu ob pravem času:

Tako kot na primer Dejan Zavec, ki mu je po naključju odpadel trening nogometa in je pristal v boksarskem ringu, čez dvajset let pa postal svetovni prvak boksa. Ali pa milenijec Matic Vizjak, ki je od očeta podedoval strast do pekoče hrane. Ko je ostal brez kariernega cilja, je začel eksperimentirati z nasadi čilija ravno v času, ko je v Sloveniji čili postajal popularna začimba – danes si lasti pionirstvo v izdelavi čili vina.

Če smo dovolj odločni pri doseganju ciljev, za sanje ni nikoli prepozno:

Andreja Sterle Podobnik je začela tek trenirati pri dvajsetih, po rojstvu sina, potem ko so se možnosti za njene otroške sanje, da bo postala profesionalna športnica, že zmanjševale . Dvajset let pozneje je zmagala na Everest Trail Race – 160 km dolgi tekaški preizkušnji v Himalaji. Podobno je tudi Matej Markovič šele pri 35 letih vse postavil na svoje mesto in tako postal eden izmed 100 ljudi na svetu, ki so pritekli v cilj DECA Ironmana.

Sanje so cilji, za uresničitev pa potrebuješ načrt

Predstavljajte si naslednje: Greste skozi izobraževalni sistem, dobite poklic. Ampak v službi je nekaj narobe. Ves čas vas gloda črv nemira, ki vas vodi od službe do službe, a nikjer ne najdete smisla.

To se je zgodilo Maticu, ki je v poznih dvajsetih ostal brez cilja, vedel je le, da noče več delati v turističnem gostinstvu. Svoj poklic je sicer obvladal, a ga ni opravljal s srcem.

Za Matica je bilo dovolj, da je dobil drugačno perspektivo. Vrnil se je nazaj domov na kmete in tam ponovno odkril svoj poklic, le da tokrat kot kuhar lastnih čili omak in izdelovalec novih produktov kot je čili vino, ali kremne mešanice medu, ki jih do takrat v Sloveniji še ni bilo. Postavil si cilj za ciljem in jih začel odločno izpolnjevati.

Pa si zdaj predstavljajte, da je vaš cilj drugačen. Predstavljajte si, da želite preteči ultra maraton v Himalaji –160 km v višinskih razmerah. Nemogoče? Predstavljajte si, da po desetih dneh tekmovanja zagledate cilj DECA Ironmana – po 38 km plavanja, 1800 km kolesarjenja, 422 km teka pred nosom zagledate svoje izpolnjene sanje.

Tek, še posebej pa vzdržljivostni športi, so dobra prispodoba za vztrajnost in borbo z glavo, ki sta pri doseganju ciljev potrebna. Kot navadnemu smrtniku so mi preizkušnje, čez katere gredo ultra športniki kot sta Matej in Andreja, povsem nerazumljive. Po drugi strani pa so prispodobe za preizkušnje življenja – če hočeš doseči cilj, moraš dati nekaj od sebe. Učiš se z udarci in padci. Matejeva maksima, bolj kot je trnova pot, bolj sladek je cilj, s katero premaguje ekstremne športne preizkušnje, je zame orodje za spopadanje z slabimi izkušnjami. Zato ker če težav ni, sploh ne morem rasti.

A če so ultra športi prispodoba za življenje, kako tekmovalci uspejo doseči cilj? Ali drugače rečeno: Kaj je potrebno za uspeh? Usklajenost srca, glave in telesa. Treba je začeti pri sebi in prepoznati, katere želje bomo postavili za temelje svoje osebnosti in življenja.

Dovolite si sanjati! A tudi padati …

Medtem pa je velika težava nekaterih mladih, ki jih srečujemo v programih Zavoda Ypsilon, da ne vedo, kaj so njihove sanje, niso prepričani, kaj želijo doseči. Če si med njimi tudi ti, upam, da si lahko pustiš še malo več časa za ekperimentiranje z različnimi področji, ki te zanimajo.. Potrpežljivost je pri iskanju smisla še kako pomembna veščina. Predvsem pa je pomembno, da zaupaš vase in se ne oziraš preveč na mnenja drugih.

Set kart, ki nam jih podeli življenje, je nemogoče poznati vnaprej. Težko tudi vplivamo, kaj bomo dobili. A eno je verjetno res. Če želimo sanje najti, moramo izhajati iz sebe. Sanj nam ne bo prinesel Sandman, mitološko bitje, ki nosi lepe sanje. Za uresničitev sanj ni posebne tabletke, magija ne pomaga, recept za uspeh moramo izumiti sami. Čaka nas delo, a upam, da zgodbe iz dogodka Speak Up potrjujejo, da je to mogoče storiti.

Zgodbe na dogodku so mi pokazale, da so sanje ves čas v nas, lahko bi celo rekla, da so nam cilji položeni v zibelko. Naša naloga pa je, da poiščemo pot, po kateri jih bomo poskušali doseči.

Verjetno je res, kar nam je povedala Ivana Djilas, da v življenju potrebujemo veščino, da opazimo možnosti, ki jih imamo. In si oprostimo, če nismo imeli sreče.