0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

Vpišite ključne besede

post

Matic Vizjak: Pogumne vedno sreča spremlja

Matic Vizjak: Pogumne vedno sreča spremlja

Kako prepotovati svet, nato pa sanje najti doma? In spremeniti ljubezen do pekoče hrane v inovativni posel, ki se širi v tujino?

Podatki o Maticu

Pri 18. letih je šel delat na ladjo v Singapur, objadral svet in se vrnil v Portorož delat v turizem. Nato je za eno leto odšel v Avstralijo, kjer pa se na dolgi rok ni našel. Naveličan menjav služb se v poznih dvajsetih vrne domov na kmetijo v Šmarje pri Jelšah.

Očetovih 15 čebeljih panjev kmalu povečajo na 65 in dokupijo še en mlin, da lahko danes meljejo glutensko in brezglutensko moko. Do takrat so gojili šparglje, že od osemdesetih pa so bili pri hiši tudi feferoni in čiliji. Ker brez pekočega enostavno ne gre.

Še več podatkov o Maticu

Brez cilja in načrtov se po prihodu domov loti dela na mali kmetiji in razvija inovativne izdelke. Ponudbo medu dopolni s šestimi kremnimi mešanicami medu Melisse, v katere vmeša goji jagode, ingver, kakav, cimet, vanilijo in čili.

Že oče vlaga čilije v žganje, Matic pa ljubezen do pekočega še nadaljuje. Sadi 20 vrst čilijev, ki obrodijo 4 – 5 krat na leto. Ker je čilija preveč, nakuha prepoznavnih 7 vrst omak Čili Frik.

S prijatelji ustanovi Društvo ljubiteljev čilija. Postane sokriv je za organizacijo prvega Festivala čilija v Sloveniji. Čili navsezadnje vmeša tudi v vino in ustvari dve vini, ki na vinarskem tekmovanju v New Yorku leta 2017 prejmeta 1 zlato in 2 srebrni odličji.

Matic je lani prejel naziv najbolj inovativnega kmeta 2017, kmetija Vizjak pa je postala EKO kmetija s certifikatom. Danes ponujajo 25 – 30 izdelkov (odvisno od pridelka).

Kdo se skriva za podatki?

Matic je smer našel po spletu okoliščin v domačem mestu, ker je ostal zvest sebi. Dvakrat je bil zavrnjen na Štartaj Slovenija, a kljub temu ni odnehal. V zadnjem letu je glas o svojih idejah ponesel tudi v tujino in čas je, da tudi nam pove svojo zgodbo.

Kakšna je njegova življenjska filozofija?

Od kod mu pogum, da poskuša s pionirstvom na trgu?

Kako razbija mite o slovenskih kmetih?

Te zanima razplet?

Več v torek, 20. marca 2018, ob 18.00 v Festivalni dvorani Ljubljana.