0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

Vpišite ključne besede

post

Neomejen plačani dopust: V čem je trik?

Neomejen plačani dopust: V čem je trik?

Mikro+Polo d.o.o. je mariborsko podjetje, ki je pritegnilo pozornost zaradi nedavno objavljenega članka o neomejenem plačanem dopustu. Z direktorjem Markom Podgornikom smo se 15. decembra 2017 srečali na dogodku v mariborski Pisarni in ga povprašali o skrivnostih uspeha tega družinskega podjetja.

Marko Podgornik je na prvi pogled človek s prizemljenim pogledom na življenje. Že njegova motivacija za uspeh, ki izhaja iz odraščanja v družini z manj sredstvi za preživetje, kaže na trdne temelje in odločnost pri doseganju ciljev, ki so povezani tudi z boljšimi možnostmi za življenje. Dela že vse življenje, prek srednješolskih del je prišel v stričevo podjetje, kjer je bil najprej zaposlen v različnih oddelkih, nenazadnje pa prevzel vodenje podjetja.

Ena od glavnih dejavnosti podjetja Mikro+Polo je laboratorijsko pohištvo Lab Interior. Proizvodnjo imajo v Sloveniji, medtem ko je sedež Lab Interiorja registriran v Nemčiji. Odločitev je padla iz preprostega razloga: podjetje iz Zahodne Evrope ima večjo kredibilnost, saj je Slovenija načeloma neznana država. Podjetje, ki je v začetku svojo srečo iskalo na Balkanu in na trgih Vzhodne Evrope, danes večinoma trguje z Zahodom: »Naše pohištvo je izdelano iz visoko kakovostnih materialov, ki so odporni na vodo, bakterije itd.. To so izdelki višjega cenovnega razreda, ki so za jug in vzhod predragi,« nam je tržno odločitev ponazoril Podgornik.

Če hočeš zaupanje zaposlenih, jim moraš zaupati

Neomejen dopust, brezplačni zajtrki in kosila ter domači ljubljenčki v pisarni so le nekatere izmed nenavadnih ukrepov, ki jih uvaja Mikro+Polo, podjetje z 10 odstotno letno rastjo (vir). Sliši se predobro, da bi bilo res, gotovo se za vsem skriva nek hakeljc, so bili radovedni obiskovalci dogodka v Pisarni.

Brezplačne zajtrke je vpeljal že Markov stric, medtem ko ostale ideje pridobiva iz različnih vetrov. Katere bo podjetje vpeljalo, pa je odločitev kolektiva. Otroci zaposlenih so v pisarni dobrodošli, prav tako njihovi hišni ljubljenčki. A kako je z neomejenim plačanim dopustom? Gre za rešitev problema nekoriščenja rednega dopusta, zaradi česar so imeli v pretelkih letih nemalo težav. Danes so zaposleni razporejeni v dvojice, ki se med seboj nadomeščajo, pred odhodom na lepše pa morajo biti zaključeni večji projekti. V povprečju so v lanskem letu koristili le en dan več dopusta kot je določeno z zakonom, zato je Marko Podgornik z rešitvijo zadovoljen.

Delo ne bo pobegnilo, treba si je vzeti čas zase

Marko Podgornik bo v prihajajočem letu na Zavodu Ypsilon vodil seminar o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja, zato smo nekoliko potipali, kakšne nasvete ima za mlade. Kot mnogi drugi uspešni ljudje, ki smo jih v preteklosti o tem že povprašali, je poudaril pomembnost počitka in prostega časa. Podgornikov prosti čas je namenjen predvsem družini in potovanjem.

Poleg tega pa je treba v podjetništvu imeti pogum: »Verjamem, da je vsak cilj uresničljiv,« je povedal mladim na dogodku, »in če verjamem v cilj, ga lahko vedno dosežem.« Spodbudil jih je naj za svojo podjetniško idejo naredijo korak k uresničitvi. Obenem jim je svetoval, naj vsako dano besedo tudi izpolnijo, saj se jim bo to obrestovalo na dolgi rok.