Vpišite ključne besede

post

Obvladovanje situacij s socialnim aikidom

Obvladovanje situacij s socialnim aikidom

Socialni aikido je zanimiva veščina sodobnega poslovneža in voditelja. Osnovne koncepte povzema po japonski borilni veščini aikido, najbolj priznan trener socialnega aikida pa je Scott Sherman. S socialnim aikidom smo se člani in članice Zavoda Ypsilon srečali na zadnjem Y.business seminarju v sezoni 2016 / 2017.

Osnove so temelj razumevanja

Že začetnik socialnega aikida je učil, da moramo pri poslovnih in drugih odnosih uporabiti vrednote nasprotnika, da dosežemo svoje cilje. To je namreč način s katerim lahko ustvarimo »zmagaj – zmagam« situacijo.

Osnovni koncepti aikida so princip enosti, princip kroženja, doseg učinkovitosti, princip energije in vodilo »Prava zmaga je nad samim seboj.« Slednji nam pomagajo razumeti razloge za svoje delovanje ter vplive na naše odločitve. Ko v poslu srečamo nasprotnika, moramo biti pripravljeni na boj, ki se odvija na treh glavnih ravneh: razumevanje njihove motivacije, postavitev v njihove čevlje ter uporaba njihovih vrednot za naše cilje.

Praktična vaja za hitrejši uvid

Udeleženci Y.business seminarja Obvladovanje situacij s socialnim aikidom, smo simulirali konflikt med uslužbencem in stranko ter pogajanja med poslovnimi partnerji in dosegli »win – win« situacijo. Pod mentorstvom Gregorja Završnika iz Zavoda Otilijum, smo postavili pogajalske okvire in raziskovali vrednote ter vedenja, ki so nam pomagala razumeti motivacijo stranke ali poslovnega partnerja.