0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

Vpišite ključne besede

post

Osmo leto uresničevanja neskončnih idej v Zavodu Ypsilon

Osmo leto uresničevanja neskončnih idej v Zavodu Ypsilon

Z geslom »Neskončno priložnosti za skupno prihodnost« smo obeležili 8. obletnico Zavoda Ypsilon, ki se je zgodila v Veliki dvorani na Fakulteti za družbene vede, 26. oktobra 2017. V sodelovanju s Središčem za socialno podjetništvo, Univerza v Ljubljani, nam je uspelo pripraviti še enega v vrsti izjemnih dogodkov. Občutij je neskončno, doživetij veliko, nekaj utrinkov pa preberite v nadaljevanju.

Delovanje Zavoda Ypsilon je že od same ustanovitve prežeto s proaktivnostjo, sodelovanjem in nekonvencionalnostjo. Zavod Ypsilon že osmo leto podpira generacije mladih, ki se udejstvujejo kot člani, članice ali kot del ypsilonovskih ekip, ki so se vedno trudile presegati meje. V tem času se je v Zavodu Ypsilon oblikoval pester program projektov od tradicionalnega Speak Upa, izobraževanj Y.business, uspešnih zgodb dogodkov Success Story do uspeha na področju zaposlovanja mladih s projektom Made with Y. Projektov ne združuje le močna vizija po boljšem jutri, temveč tudi povezana skupnost, stkana okrog Zavoda Ypsilon: »Upam si trditi, da tako vrhunskega nabora mladih ne najdemo v nobeni drugi mladinski organizaciji v Sloveniji. Združujemo mlade najrazličnejših profilov: podjetnike, umetnike, akademike. Mlade, ki jim ni vseeno za prihodnost in razvoj Slovenije,« je potencial skupnosti izpostavil Andraž Šiler, strokovni direktor Zavoda Ypsilon.

Prihodnost v Zavodu Ypsilon bo svetla, prežeta z novimi projekti in idejami. Kako uresničiti najbolj velikopotezne med njimi in pogumno pisati uspešno zgodbo, pa so na dogodku povprašali tudi Izo Login, ki ji na tem področju izkušenj vsekakor ne manjka.

Iza Login: “Takrat smo po iPhone hodili v Trst.”

Sedem let je od tega, kar sta Iza in Samo Login stopila na trg z zabavno aplikacijo Govoreči Tom in za vedno preoblikovala trende na področju aplikacij za najmlajše. Tom še vedno dosega neverjeten uspeh, v letošnjem letu so prestopili pomemben mejnik 6,5 milijardov prenosov. Tomova družina raste, od začetka do danes se mu je pridružilo še več kosmatih prijateljev, njihove prigode pa lahko spremljamo tudi v animirani seriji, ki je letos doživela premiero v slovenskem jeziku.

V obdobju pred Outfit7 je Iza Login hitro spoznala, kako pomemben je ekipni duh in vera v samega sebe, pomembna je samozavest, ki pa je daleč od zaslepljenosti egotripa. Podobne vrednote sta nato s Samom spodbujala tudi v korporativnem okolju, kjer sta poudarjala odgovornost, proaktivnost in sposobnost preseganja mej: »Verjamem, da če ljudje delijo pozitivne vrednote, potem uspeh in rezultati pridejo sami od sebe,« je povedala mladim na 8. obletnici Zavoda Ypsilon.

A kako naj mladi dosežejo, kar je uspelo Izi in Samotu? Mar ni uspeh v veliki meri povezan s srečo, se verjetno sprašujejo mnogi dvomljivci. Resnica je po Izinem mnenju drugje. Pomembni so trdo delo, fokus, analitičen pristop in nenehno testiranje na trgu. Prve korake je treba storiti že na fakulteti. Povezovati se z industrijo, v kateri želiš delati, ali poskusiti nekaj svojega, saj danes nič ni nemogoče. »Srečujem zagnane in kreativne mlade,« je povedala občinstvu. »Najpomembejše so znanje in izkušnje, ko boste pokazali odgovornost, pa boste tudi napredovali.«

Izbrali ste NAY Ypsilonovca 2017

Izid je bil tesen, glasovanje občinstva pa je določilo letošnjega zmagovalca. Jerica Urbančič, odločna marketing strokovnjakinja, Jaka Hrovat, izkušni mladi podjetnik, ter Peter Roljič, mladenič mnogoterih idej in talentov, so občinstvu v kratkem nagovoru predstavili svojo vizijo, nato pa glasovanje prepustili občinstvu, ki se je odločilo za Jako Hrovata.

»Moj navdih je, da se bojim dolgočasja. Najbolj sem nesrečen, kadar nimam ničesar za početi. V življenju sem se naučil, da je dobro imeti fokus, delati tisto določno stvar, ki jo premišljeno izbereš. Druga stvar, ki me žene naprej, je napredek. Delo ni tako zabavno, ko se vrtiš v kalupu, a če dosegaš rezultate, je veliko bolj zanimivo, več je motivacije in zagona za naprej. Potem tudi ni tak problem vsak dan biti v akciji po 15 ur, ker ne vzame toliko energije. Pridejo dnevi, ko je težko in si preobremenjen, takih dni v resnici ni malo, ampak vedno ko prideš utrujen domov, si rečeš, da je bil dan uspešen in da gremo naprej. In to je tista stvar, ki me žene. Za nagrado NaY Ypsilonovec 2017 se zahvaljujem vsem Ypsilonovcem, moji punci Vesni, staršem in sodelavcem, ker brez ekipe danes ne bi bil tukaj,« je povedal NAY Ypsilonovec 2017.

Skupaj smo podelili tudi Ypsilon + nagrade navdihujočim zgodbam v šestih kategorijah: PriYatelj, SodelovanYe, OrganizacYa, MediY, GenYalec in DeYanje 2017.

Neskončno pogumni: Lidl Slovenija

Lidl Slovenija je podprl slovenske športnike invalide in na ta način izpostavil, da so to posamezniki in ekipe z močno vizijo, vztrajnostjo in polnim življenjem. S tem so dokazali, da povezovanje krepi ter izpostavili pozitivne zgodbe, ki so v javnosti velikokrat spregledane. Nagrado SodelovanYe 2017 je prevzela Tina Cipot, Lidl Slovenija.

Neskončno zaupanje: SAP Slovenija

Podjetje SAP se redno udejstvuje na področju dela z mladimi. Ker so prepoznali pomen digitalnih veščin in programiranja v sodobni družbi, so mladim omogočili brezplačno pridobivanje teh znanj v okviru projekta EU Code Week ter tudi širše s svojimi projekti. Nagrado PriYatelj 2017 je prevzela Nataša Rojec Spindler, ki mladim sporoča: »V podjetju SAP smo zelo veseli in ponosni, da smo postali PriYatelj 2017. Mladi imajo neskončno možnosti, zato se nam zdi pomembno, da jim pomagamo uresničiti vsaj eno izmed njih, bodisi z učenjem digitalnih ali mehkih veščin. Upam, da bomo v prihodnjem letu z Zavodom Ypsilon pripravili podobno udaren program in ga uspešno izvedli.«

Neskočno dobrih zgodb: Apparatus

Po glasovanju občinstva je Ypsilon + nagrado MediY 2017 prejela Mreža Apparatus pod okriljem Anžeta Tomića. Anže je izkušeni radijec, njegove oddaje pa že peto leto zapored na spletu dajejo glas zanimivim in drugačnim zgodbam. Njihova posebnost je, da so zabavne in pozitivne, takšno ustvarjanje pa želimo spodbujati tudi v Zavodu Ypsilon. »Vedno je lepo dobiti nagrado, ampak ta mi je še posebej všeč, ker sem bil nominiran v kategorijo z Delom – Svet kapitala, za katerega piše zelo dober prijatelj Jan Bratanič, kar pomeni, da je on izgubil, jaz pa ne. To je mogoče najbolj pozitivna stvar, ker se bom lahko delal norca iz njega,« je povedal Anže Tomić ob prejemu Ypsilon + nagrade.

Neskončna domišljija: A1 Slovenija

Podjetje A1 Slovenija, Dom starejših občanov Fužine in sodobni slovenski pravljičarji so podpisani pod Lahkonočnice, edinstven projekt, ki s pravljicami povezuje vse generacije. Lahkonočnice so zvočne pravljice, skozi katere so se naše babice in dedki srečali s sodobno tehnologijo, malčkom pa ponujajo vstop v magični svet domišljije, kjer je mogoče vse. Ker je medgeneracijsko sodelovanje pomembno, vedno pa moramo ceniti tudi modrost in izkušnje naših nastarejših, je A1 Slovenija prejel Ypsilon + nagrado za DeYanje 2017. »Lahkonočnice so v enem letu postale izjemno bogata in priljubljena zbirka pravljic slovenskih avtorjev, pripovedujejo pa jih starejši. Vse, ki smo soustvarjali projekt, nas najbolj navdušuje dejstvo, da otroci zelo radi poslušajo Lahkonočnice, tako zvečer doma kot dopoldne v vrtcih. Vsaka pohvala ali nagrada s strani stroke, pa nas seveda dodatno motivira pri nadaljnjem razvoju projekta,« so ob prejetju nagrade sporočili iz A1 Slovenija.

Neskončne ambicije: Nina Dušić Hren

Vsako leto iščemo mlade GenYalce, ki so neskončno drugačni in uspešni. Nino Dušić Hren, ki vodi Zavod Dober stik, ste nagradili, ker si v svetu površinskih odnosov ter neiskrenih motivov prizadeva vzpostavljati pristno in kvalitetno komunikacijo, meddrugim prek podajanja znanja javnega nastopanja. Njeno nadarjenost ste nagradili z Ypsilon + nagrado, ob prejemu pa je Nina povedala: »Ko sem slišala, da sem nominirana v kategoriji z Injo Zalto, ki ima 11 tisoč sledilcev na družbenih omrežjih, sem mislila, da tej nagradi ne morem priti niti blizu. A nagrada očitno kaže na to, da generacija Y ne gleda televizije in da je Dober stik tisti, ki seže v srca. Upam, da sem z Dobrim stikom pokazala, da lahko nekaj premaknemo in da največ velja, če se dobro razumemo in sodelujemo.« Dodala je še, da bo njen naslednji mejnik 2000 všečkov na Facebooku, zato vas vabi, da ji pomagate doseči ta cilj.

Neskončno aktivni: Zavod 404

Zavod 404 dela dobro, izvajajo odlične projekte, kjer mladim omogočajo pridobitev praktičnih znanj. Ustvarjajo okolje za razvoj produktov, s tem pa širijo znanja, ki so v sodobenem šolskem sistemu zapostavljena. Mlade učijo na zabaven način in v njih vzbujajo nove interese. Zato ste jim podelili nagrado OrganizaciYa 2017, njihovo delo podpiramo tudi v Zavodu Ypsilon in prepričani smo, da je šla v prave roke: “Zelo smo veseli, da naše večletno trdo delo ni ostalo neopaženo. Četudi veš, da delaš dobro, saj je šlo skozi tvoje najrazličneje izobraževalne programe za osnovnošolce in srednješolsce v preteklih 3 letih nekaj tisoč mladostnikov in se mnogi izmed njih velikokrat ponovno vračajo nazaj, zagnani in pripravljeni na nove izzive, je vedno lepo, da se glas o naši ideji sliši daleč naokrog,” so sporočili ob prejetju nagrade.