0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

0
  • KOŠARICA JE PRAZNA

    V vaši košarici ni izdelkov

Vpišite ključne besede

post

Pogajanja naj temeljijo na zaupanju!

Pogajanja naj temeljijo na zaupanju!

Ljubljana, 21. marec 2016 – V petek, 18. marca in soboto 19. marca je v prostorih Acceleration Business City HUBa potekal Y.business vikend seminar na temo umetnosti pogajanj. Uspešni strokovnjaki so z nami delili skrivnosti uspešnih pogajanj in nas pripravili na naslednja pogajanja, pri katerih bomo brez dvoma uspešni.

V petek smo se družili z Mirelo Kurt, vodjo prodaje v podjetju Bisnode Slovenija in najbolje ocenjeno predavateljico vikend seminarjev, ter Rudijem Tavčarjem, MBA, ustanoviteljem Zavoda Mirabi. Dr. Marjan Svetličič, profesor na Fakulteti za družbene vede pa je bil z nami v soboto.

Mirela Kurt poudarja pomembnost zaupanja pri procesu pogajanj. Pomembno je, da začnemo graditi vzajemni odnos, ki ga nato le nadgrajujemo. Pogajanja so namreč generalno neprijetna in od ljudi zahtevajo popolno motivacijo. Pri vsakih pogajanjih pa je zelo pomembno tudi spoznavanje nasprotne strani. Še posebej, če gre za poslovna pogajanja s podjetji. Na spletu je namreč veliko orodij, ki nam omogočajo, da najdemo več informacij o podjetjih. Tako se lahko pripravimo in osredotočimo na vsaka pogajanja posebej.

Ljudje pogajanja prevečkrat zamenjajo s tekmovanjem. Na to opozarja tudi Rudi Tavčar, MBA, ki pravi, da lahko z dobrimi odnosi veliko dosežemo. In šele ko raziščemo interese za našimi cilji vidimo, kaj lahko pri pogajanjih dosežemo ter hkrati ohranjamo tudi dolgoročen odnos. Pogajanja so namreč proces – torej smo lahko zadovoljni tudi če nismo dosegli prvotnega cilja.

Dr. Marjan Svetličič pravi, da »v življenju ne dobiš tega, kar si zaslužiš, pač pa to, kar si izpogajaš.« Zelo pomembno je tudi zaupanje. To je dolgoročno in se ga gradi skozi odnose. Sama pogajanja se namreč končajo v 5 minutah, dober pogajalec pa je tisti, ki ve, kdaj se teh 5 minut začne. Dr. Svetličič opozarja tudi na pomen alternative – pred pogajanji moramo definirati naše cilje, interese in predvideti možne preobrate samih pogajanj. Tako se namreč lahko osredotočimo na alternativo, ki nam še vedno prinese pozitiven izid.

Sposobnost pogajanja ni nekaj, s čimer se rodimo, vendar se je lahko priučimo. To tezo so predavatelji potrdili z različnimi praktičnimi primeri, skozi katere so udeleženci vikend seminarja krepili svoje pogajalske veščine.

drsvetlicic VS


»S pogajanji se ukvarjam celo življenje, profesionalno pa odkar sem na fakulteti, torej več kot 25 let. Jasno    je, da pogajanja niso samo teorija, temveč predvsem praksa. Kredibilnost lahko predavatelj bistveno poveča s tem, da deli svoje lastne izkušnje. Kar se tiče samega seminarja, se vidi razlika, ki jo jaz tudi sicer opažam, da so dodiplomski študenti manj zainteresirani za tovrstne predmete, ki so bolj teoretično naravnani. Čim starejši so in če pridejo prostovoljno, so bolj zainteresirani. To se kaže tudi pri vprašanjih med predavanji, ki so bolj pogosta in konkretna kot na dodiplomskem študiju.«
dr. Marjan Svetličič

MirelaKurt

Fotografija 1: Mirela Kurt, vodja prodaje v podjetju Bisnode Slovenija in najbolje ocenjena predavateljica vikend seminarjev

RudiTavčar AN

Fotografija 2: Rudi Tavčar, MBA, ustanovitelj Zavoda Mirabi

dr. svetličič

Fotografija 3: dr. Marjan Svetličič, profesor na Fakulteti za družbene vede

Skupinska AN

Fotografija 4: Udeleženci po zaključku vikend seminarja